ISO 45001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
Ülkemizde 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik koşullarının daha fazla iyileştirilmesi için işveren ve çalışanlara düşen görev, sorumluluk ve yükümlülükleri düzenlemek amacı ile çıkarılmıştır. Bu yasa hükümleri, özel sektör ve kamu ayrımı yapmadan, bütün iş yerlerine ve bütün çalışanlarına faaliyet konularına bakılmadan uygulanır. Bu işin yasal boyutudur. Ancak bir de uluslararası alanda yapılan düzenlemeler var.
Ancak Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), OHSAS proje grubu tarafından yapılan öneriyi dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir standart geliştirme çalışmaları başlatmıştır. 2004 yılında başlatılan ve taslak çalışmaları onaylanarak genel maddeleri kabul edilen bu standart henüz yayınlanmış değildir.
ISO 45001 standardının ana yapısı, ISO 9001 standardında son yapılan düzenlemeye uygun şekilde 10 maddeden oluşmaktadır. Standardın temel yaklaşımı, işletmelerin çalışma ortamı risklerini düşürmek, çalışanların can güvenliğini artırmak ve daha güvenilir çalışma koşulları yaratmak için işletmelere bir çerçeve oluşturmaktır. Özellikle küçük işletmelerde ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre konularında, sadece bir kişinin sorumlu olmasına imkan vermektedir. Ayrıca bu standart, işletme üst yönetimini daha fazla sistemin içine çekmektedir. Liderlik konusu, iş sağlığı ve güvenliği sisteminde daha fazla ele alınmaktadır.
Bunun yanı sıra ISO 45001 standardı, OHSAS 18001 standardına göre, iş sağlığı ve güvenliği performansının önceden önlemler alınarak geliştirilmesine daha fazla vurgu yapmaktadır. OHSAS 18001 standardının amacı, işletmenin risklerini kontrol edebilmesini ve bu konudaki performansını geliştirmesini sağlamaktır. ISO 45001 standardının amacı ise, işletmenin önceden önlemler alarak performansını arttırmasını ve sakatlıkların ve hastalıkların önlenmesini sağlamaktır.
ISO 45001 standardı risk yönetimi ve sürekli gelişim konularına daha fazla odaklanmaktadır. Bu nedenle standart, işletmeler, tedarikçi firmalar ve yüklenici firmalar ile ilgili maddeler içermektedir ve performans değerlendirmeleri daha fazla yer almaktadır.
Copyright 2019-Neva Belgelendirme-Tüm Hakları Saklıdır.